News

Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές στην Κύπρο

Ο θεσμός της οικογενειακής διαμεσολάβησης οποίος τέθηκε σε λειτουργία στην Κύπρο τον περασμένο Ιούνιο, προσφέρει μια εναλλακτική λύση στη δικαστική διαδικασία σε σχέση με την επίλυση οικογενειακών διαφορών.

Η διαμεσολάβηση είναι μία διαρθρωμένη διαδικασία, κατά την οποία δύο ή περισσότερα μέλη μιας οικογένειας επιχειρούν σε εθελούσια βάση να επιλύσουν τις διαφορές τους με τη βοήθεια ενός ανεξάρτητου τρίτου ατόμου, του διαμεσολαβητή.

Σύμφωνα με τον οικείο νόμο, ο όρος οικογενειακή διαφορά μπορεί να αφορά γονική μέριμνα, διατροφή παιδιών, διατροφή συζύγων ή συμβίων και περιουσιακές σχέσεις μεταξύ  συζύγων ή συμβίων.

Ο νόμος για τη διαμεσολάβηση σε οικογενειακές διαφορές και οι σχετικοί κανονισμοί, έχουν θεσπίσει ένα ιδιαίτερα χρήσιμο  εργαλείο, το οποίο αναμένεται να συμβάλει θετικά στην εξωδικαστική επίλυση οικογενειακών διαφορών, βελτιώνοντας σημαντικά την επικοινωνία και τις σχέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Με βάση την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, η διαμεσολάβηση ως  διαδικασία επίλυσης διαφορών έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στην περίπτωση των οικογενειακών διαφορών.

Σκοπός της διαμεσολάβησης είναι όπως τα μέρη, με τη συμβολή του διαμεσολαβητή ή της διαμεσολαβήτριας καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις για τη διευθέτηση των οικογενειακών τους διαφορών. Σε καμία περίπτωση ο διαμεσολαβητής δεν αποφασίζει για λογαριασμό των μερών, αλλά ενθαρρύνει τη συνεργασία και υποβάλλει εισηγήσεις με απώτερο στόχο την επίτευξη λύσεων που να ικανοποιούν κατά το δυνατόν και τα δύο μέρη.

Επιδιώκεται η ενθάρρυνση συναινετικών προσεγγίσεων με σκοπό τον περιορισμό των συγκρούσεων και της εχθρότητας, την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τις οικογενειακές αντιπαλότητες και τη διατήρηση και ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας, ιδιαίτερα μεταξύ γονέων και τέκνων.

Στον πυρήνα του προστατευτικού πλαισίου της μεταρρυθμιστικής αυτής προσπάθειας βρίσκεται το παιδί και το βέλτιστο συμφέρον του, ενώ την ίδια στιγμή ενθαρρύνεται η ισότιμη αντιμετώπιση ανδρών και γυναικών και η ανάληψη της κοινής γονικής ευθύνης για τη φροντίδα και ευημερία των παιδιών τους.

Ο θεσμός της διαμεσολάβησης εκτιμάται ότι θα συμβάλει θετικά στην ταχύτερη επίλυση τέτοιας φύσεως διαφορών σε σχέση με τον αντίστοιχο χρόνο που απαιτείται για δικαστική διευθέτησή τους. Παράλληλα, θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση δικαστικού χρόνου, αφού αναμένεται ότι ο αριθμός των διαφορών που θα άγονται ενώπιον δικαστηρίων θα μειωθεί, ενώ την ίδια στιγμή θα περιοριστούν τα έξοδα τόσο των εμπλεκόμενων μερών όσο και του κράτους.

Τέλος, η διευθέτηση των διαφορών μέσω συναινετικών προσεγγίσεων, θέτει τα θεμέλια για πιο υγιείς και αρμονικές σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κοινωνική σταθερότητα, ευημερία και ανάπτυξη.

Η Σώτια Δημοσθένους, Δικηγόρος (Barrister at Law) έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τον 3ο εκπαιδευτικό κύκλο 50 ωρών του εγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για διαπιστευμένους οικογενειακούς διαμεσολαβητές στην Κύπρο, το οποίο διοργανώθηκε από το Κυπριακό Κέντρο Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 22-377323.

Article written by
Sotia Demosthenous

Scroll to Top